Μετέωρη χώρα - Μετέωρες σκέψεις
18.09.11

Επιλέγω και αντιγράφω σκέψεις (βιβλιογραφικές κρίσεις, για την ακρίβεια) του συνοδοιπόρου στις φιλόξενες σελίδες της «Ελευθερίας», Θανάση Μπαντέ: «μετέωροι άνθρωποι που στροβιλίζονται σε μια ανεξέλεγκτη δίνη, προσπαθώντας να περισώσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια…Βιώνοντας, καθημερινά, τη συλλογική νεύρωση και παρασυρόμενοι από αυτήν… χωρίς ψευδαισθήσεις, βαδίζοντας στην τύχη... με απόλυτη επίγνωση της ολοκληρωτικής ήττας τους… συνεχίζοντας να ζουν γεμάτοι αντιφάσεις, κάνοντας την οδύνη απόγνωση…»

Συνεχίζω με ένα απόσπασμα κειμένου της Τ. Καραϊσκάκη στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: «Μια μαύρη κουρτίνα εμποδίζει τη θέα των ατομικών και συλλογικών οριζόντων, ωθώντας τη σιωπηρή και μη πλειοψηφία σε κρίσεις αβάσταχτης απόγνωσης».

Κλείνω την επιλεκτική σταχυολόγηση με τον Νίκο Ξυδάκη, και πάλι από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: «Ακόμη κι αν δεν οργίαζαν οι φήμες περί χρεοκοπίας, οι γερμανικές απειλές και τα σενάρια επόμενης μέρας, το Σαββατοκύριακο οι περισσότεροι Έλληνες σφράγισαν μέσα τους ότι η κατάσταση βρίσκεται στο σημείο μηδέν… Η ατμόσφαιρα: πολεμική, αλλά και απόγνωσης».

Τρία κείμενα γραμμένα με χρονική απόκλιση λίγων μόνο ημερών. Από διαφορετική αφετηρία ορμώμενα, αλλά με κοινή αναφορά σε μια έννοια που δείχνει να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην τρέχουσα πραγματικότητα: Απόγνωση.

Διαβάστε περισσότερα...
 
«Αγοράζουμε τα χρυσά σας δόντια ακόμα και με σφραγίσματα»
14.07.11
Βόλτα στην πόλη. Βράδυ καθημερινής. Η ζέστη έχει χτυπήσει κόκκινο. Τα μαγαζιά εστίασης άδεια. Οι καφετέριες το ίδιο. Οι σκοτεινές βιτρίνες των κλειστών καταστημάτων, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, χάσκουν σαν μαύρες τρύπες. Οι κινήσεις των περισσοτέρων ράθυμες. Ψάχνουμε έναν χώρο που να διαθέτει υποτυπώδη δροσιά. Η συντροφιά περιλαμβάνει έξι μεσήλικες άνδρες. Καθόμαστε. Έρχονται τα ποτά. Εμείς και ο σερβιτόρος. Η μουσική παρότι δυνατή επιτρέπει την υποτυπώδη κουβέντα.

Οι αυξημένοι λογαριασμοί, οι υποχρεώσεις, τα νοίκια που δεν καταβάλλονται, η δουλειά που έχει γίνει βασανιστική. Η κρίση, οι συνέπειες, οι ευθύνες, η κυβερνητική πολιτική, το Μνημόνιο, η διαχείριση του χρέους, οι δηλώσεις των πολιτικών παραγόντων.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Ασκήσεις επί χάρτου…εν μέσω θέρους και εν μέσω κρίσης
12.07.11
Με το θερμοκρασία στο κόκκινο και την ελληνική ειδησεογραφία να παραπέμπει ευθέως σε μεταμεσονύκτια προβολή θρίλερ, οποιαδήποτε προσπάθεια παράθεσης σκέψεων και δη συγκροτημένων πέφτει, δυστυχώς, στο απόλυτο κενό.

Μπροστά, λοιπόν, στο αδιέξοδο της λευκής σελίδας κατέβασα από το ράφι της βιβλιοθήκης μου, το τριμμένο τετράδιο με τις εκθέσεις ιδεών ενός δωδεκάχρονου αγοριού (το οποίο και φυλάσσω προσεκτικά) και άρχισα να το φυλλομετρώ, αναζητώντας το κείμενο εκείνο που πιθανώς θα μπορούσε να μου δώσει μία οποιαδήποτε έμπνευση.

Αυτό που με ευχαριστεί και συνάμα με εκπλήσσει στην ανάγνωση των σχολικών κειμένων αυτού του παιδιού, αλλά και πολλών άλλων παιδιών της ίδιας ηλικίας, είναι η ευρηματικότητα της σκέψης τους. Με μοναδική άνεση μπορούν με αφετηρία μια πρώτη κεντρική ιδέα να αναπτύξουν με άνεση το όποιο θέμα τους ζητηθεί, ντύνοντάς το με ψηφίδες της καθημερινότητάς τους. Καθημερινότητα που κυρίως αρθρώνεται από την πολύωρη επαφή με την τηλεοπτική εικόνα.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 17 - 20 από 165
Designed by CompuLogic Hellas
CompuLogic Hellas and CompuLogic Hellas