ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου;
17.04.11
Την άμεση «προσαρμογή» της λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕ στα δεδομένα που δημιουργεί ο «Καλλικράτη», ζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία διοικητικών παραγόντων και διευθυντών των περιφερειακών θεατρικών οργανισμών. Ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού, είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός, προς την κατεύθυνση της αναζήτησης πολιτιστικής ταυτότητας και ενδυνάμωσης της σχέσης του με τις τοπικές κοινωνίες, συνιστά τη βασική προτεραιότητα του υπουργείου.

Λέξεις «χαμένες στην μετάφραση» (δοκιμασμένη επί μακρόν πρακτική των κυβερνώντων), πίσω από τις οποίες εκφράζεται η δεινή και κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης για σαρωτικές περικοπές δαπανών, στα πλαίσια πάντοτε της πολιτικής του Μνημονίου.

Στην ουσία ο υπουργός έρχεται με εύσχημο τρόπο να δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε έναν θεσμό που, ούτως ή άλλως, νοσεί βαριά εδώ και πολλά χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Για την πανελλαδική απεργία
25.02.11
Είναι νωρίς το πρωί. Στον έναν από τους τρεις (!) χώρους συνάθροισης των απεργών, οι συγκεντρωμένοι αρχίζουν να καταλαμβάνουν τον πεζόδρομο μπροστά στην πλατεία Κρονίου. Ανάμεσα στα γνωστά και οικεία πρόσωπα, αυτών που συνήθως πρωτοστατούν στις απεργιακές εκδηλώσεις, είτε υπό τη σκέπη κομμάτων και πολιτικών σχημάτων, είτε ως μέλη θιγόμενων επαγγελματικών κλάδων, αυτή τη φορά μπορούσε κανείς να διακρίνει και ικανό αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών. Κάτω από τη «δαμόκλειο σπάθη» των χρεών, της καταβύθισης των πωλήσεών τους και των ανύπαρκτων προοπτικών, έκλεισαν τα καταστήματά τους για να εκδηλώσουν πρωτίστως την απόγνωσή τους και δευτερευόντως για να ενώσουν την αδύναμη φωνή τους μ’ αυτή των υπολοίπων απεργών. Συναθροισμένοι σε ομάδες των τριών ή των τεσσάρων ανθρώπων, έξω από τη λογική των οργανωμένων «μπλοκ», χωρίς τη συνδικαλιστική «παράδοση» που διακρίνει άλλους φορείς, μοιράζονταν με τους συναδέλφους τους, τους φόβους και τις σοβαρότατες ανησυχίες τους.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Μαρτυρίες για τον εμφύλιο
08.02.11
Του Κώστα Πασχάλη  

Μαρτυρίες για τον εμφύλιο «...ένα προσκύνημα στη φοβερή Ιστορία»

«...Άρχισαν το πρωί οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Φωτιά και σίδερο σκορπούσαν γύρω μας. Επίθεση συντονισμένη από στεριά, θάλασσα και αέρα.

Δίνοντας μάχη κατευθυνόμασταν προς τα Κρούσια. Τα πάντα ήταν εναντίον μας. Ακόμη και τα στοιχεία της φύσης. Αρχές του Μάρτη του 1949 και το χιόνι μέσα σε μια νύχτα πέρασε το μισό μέτρο... Τα υψώματα τα είχε πιάσει ο αντίπαλος. Το πυροβολικό, οι όλμοι, τα αεροπλάνα έβαζαν αλύπητα και ασταμάτητα… Τραυματίστηκαν πολλοί, φωνές και κραυγές πόνου και απόγνωσης ακούγονταν γύρω μας… Τα τανκς από το δημόσιο δρόμο έβαζαν συνέχεια. Σε απόσταση περίπου δέκα μέτρων δεχόμαστε τα πυρά τους. Βρεθήκαμε στη χαράδρα κατρακυλώντας σαν μπάλες… Εντολή της διοίκησης να φύγουμε όσοι μπορούμε να περπατήσουμε για το Μπέλες. Τους τραυματίες τους θα τους αναλάβουν άλλοι… Τους έκρυψαν στους θάμνους, με την προϋπόθεση να τους πάρουν την άλλη μέρα, μετά την υποχώρηση του στρατού. Δυστυχώς, το πρωί τους βρήκε ο στρατός. Και σαν να μην έφθαναν τα τραύματά τους, έπαθαν και κρυοπαγήματα…»

Η ιστορία γράφεται στη μνήμη των ανθρώπων που την υπηρέτησαν, που την ακολούθησαν πιστά χωρίς ποτέ να γογγύξουν, χωρίς να λιποτακτήσουν από τις τάξεις της.
Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 25 - 28 από 165
Designed by CompuLogic Hellas
CompuLogic Hellas and CompuLogic Hellas