«Ας φρόντιζαν» - Κυνική ομολογία της πολιτικής εξαθλίωσης
03.09.10
Έχω ξαναγράψει πως η ποίηση είναι ένα από τα πλέον ασφαλή καταφύγια όπου, μακριά από τη «συνάφεια των πολλών» μπορεί κανείς να αναζητήσει εκείνο το αδιόρατο νήμα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, να μοιραστεί συναισθήματα και μύχιες σκέψεις, να αφουγκραστεί νοήματα που καθρεφτίζουν το περιεχόμενο της ύπαρξής του ή ακόμη και πτυχές της καθημερινότητάς του.

Στο σημερινό κείμενο θα ανατρέξουμε στον μεγάλο Αλεξανδρινό, τον Καβάφη. Παρότι ιδιαιτέρως γνωστή και προσφιλής η ποίησή του στους νεοέλληνες, ένα μεγάλο μέρος της ποιητικής του δουλειάς εξίσου σημαντικό και ενδιαφέρον παραμένει στα «αζήτητα». Είτε γιατί η πρόσληψή του συναντά μεγαλύτερες ερμηνευτικές δυσκολίες, είτε γιατί το περιεχόμενό του προκαλεί τα «σεμνότυφα ήθη» της ελληνικής κοινωνίας, είτε γιατί εγείρει εντονότατους προβληματισμούς για το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, η ανάγνωση των οποίων προϋποθέτει «ανοικτούς ορίζοντες» σκέψης.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Οι χρισμένοι υποψήφιοι της κυβέρνησης
29.08.10
ως «πρόθυμοι» εκφραστές της ανάλγητης οικονομικής πολιτικής της
 
«Το ‘παιχνίδι’ για την κυβέρνηση είναι απλό: να πάει στις εκλογές μετατοπίζοντας τη συζήτηση από το Μνημόνιο στα ‘αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά’ για να προβάλει με τη βοήθεια των τηλεπαραθύρων, ‘άφθαρτα’ και ‘ικανά’ πρόσωπα, ώστε να εκλεγούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους πρόθυμους να υλοποιήσουν κατά γράμμα το … Μνημόνιο.

Γιατί αυτό εντέλει θα κάνουν οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, ό, τι και να λένε οι Πεταλωτήδες. Μετατάξεις και απολύσεις, συρρικνώσεις και κατάργηση υπηρεσιών, ώστε να υπάρξουν πεδία δόξης λαμπρά, για ‘ιδιωτική πρωτοβουλία’ και λιγότερα ‘βάρη’ για κοινωνικές πολιτικές, που καίγονται προς τέρψιν της τρόικας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται (σαν φάρσα ή σαν εφιάλτης;)
17.08.10

 «Ο Πολ Πόρτερ γνωμάτευσε τελικά ευνοϊκά για την αμερικάνικη επέμβαση στην Ελλάδα. Στην έκθεσή του όμως έκανε τις εξής υποδείξεις, σαν όρους για να γίνει αποτελεσματική:

‘ Ένας τρόπος αντιμετωπίσεως των προβλημάτων θα ήτο να υπάρξουν, εκτός από μίαν συμβουλευτικήν αποστολήν αντιπροσωπεύουσαν τας Ηνωμένας Πολιτείας, αρκετοί Αμερικανοί και άλλοι ξένοι τεχνικοί, χρησιμοποιούμενοι ως άτομα από την ελληνικήν κυβέρνησιν εις επίκαιρους κρατικάς θέσεις.

Πρέπει να εγκατασταθεί Διεύθυνση Εξωτερικού Εμπορίου υπό την αρχηγίαν ξένου τεχνικού.

Η Αμερικανική Αποστολή πρέπει να δύναται να εξασφαλίζει διά διαφόρων τρόπων ότι γίνεται η καλυτέρα δυνατή χρήση της αμερικανικής βοηθείας. Θα πρέπει να έχει την εξουσίαν, ως τελευταίον μέτρον να διακόπτει ή να περιορίζει την οικονομικήν βοήθειαν όχι μόνο γενικώς, αλλά και εις την περίπτωσιν οιουδήποτε σχεδίου ή ενεργείας, οσάκις καθίσταται προφανές ότι οι όροι της βοηθείας δεν ετηρήθηκαν…

Η Αμερικανική Αποστολή θα πρέπει να συμμετέχη εις την ανάπτυξιν της πολιτικής εσόδων και εξόδων (της ελληνικής κυβερνήσεως). Θα απαιτηθεί η εκ μέρους έγκρισις του προϋπολογισμού πριν ούτος τεθεί εν ισχύ…

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 37 - 40 από 165
Designed by CompuLogic Hellas
CompuLogic Hellas and CompuLogic Hellas