Παρά θιν’ αλός - Πανηγύρι δεκαπενταύγουστου
17.08.11
Παραθαλάσσιος οικισμός στο Στρυμωνικό κόλπο. Παραμονή δεκαπενταύγουστου. Φοβερή κίνηση παντού. Αυτοκίνητα, ποδήλατα, καρότσια πατίνια, ελίσσονται ανάμεσα σε εκατοντάδες ανθρώπους που διασχίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις τις βασικές (χωμάτινες) αρτηρίες του οικισμού. Λουόμενοι με μαγιό, πετσέτες, βάρκες και μπρατσάκια γυρίζουν και έρχονται από τη θάλασσα. Σημείο αναφοράς το κεντρικό μπακάλικο που γνωρίζει «πιένες».

Η καμπάνα χτυπάει τον εσπερινό. Οι «πάγκοι» με τις πραμάτειες του πανηγυριού έχουν από ώρα καταλάβει τα καίρια σημεία. Το σκηνικό εορταστικό. Από το μεγάφωνα της εκκλησίας ακούγεται σε ζωντανή αναμετάδοση η λειτουργία του εσπερινού.

Οι πλέον ηλικιωμένοι με ρούχα επίσημης εξόδου, κατηφορίζουν προς την εκκλησία. Αυτοκίνητα από όλες τις κατευθύνσεις σταθμεύουν σε όλα τα πιθανά και απίθανα σημεία του οικισμού, κατεβάζοντας γιαγιάδες, παππούδες και εγγόνια.

Ένα βουητό από γέλια, φωνές, τσιρίδες μικρών παιδιών, κορναρίσματα αυτοκινήτων, ύμνους στην Παναγιά, πραματευτάδες που διαλαλούν την πραμάτεια τους … γίνεται αισθητό σ’ όλον σχεδόν τον οικισμό.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Το θέμα είναι τώρα τις λες
09.02.12
«Το θέμα είναι τώρα τι λες.
Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε.
Καλά τη φέραμε τη ζωή μας ως εδώ.
Μικροζημίες και μικροκέρδη συμψηφίζοντας.
Το θέμα είναι τώρα τι λες» (Στόχος, 1970)

Οι παραπάνω στίχοι του Μανώλη Αναγνωστάκη έχουν θρονιαστεί εδώ και πολύ καιρό στο πίσω μέρος του μυαλού μου, μ’ αφορμή κυρίως τη βασανιστική δοκιμασία επιβίωσης την οποία υφιστάμεθα καθημερινά και από την οποία ελάχιστοι έχουν μείνει αλώβητοι.

Πρόσφατα τους ίδιους ακριβώς στίχους ανακάλεσα στη μνήμη μου, συζητώντας με συνάδελφο επαγγελματία για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις.

Ήταν μία ακόμη κουβέντα από αυτές με τις οποίες κατατριβόμαστε σε καθημερινή βάση, προσπαθώντας να δώσουμε απάντηση σε αναπάντητα ερωτήματα, αλλά κυρίως για να «διασκεδάσουμε» το φόβο, την ανασφάλεια, την ένταση και την αβεβαιότητα που τείνουν να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
«...Και τότε κατάλαβες γιατί οι απελπισμένοι γίνονται οι πιο καλοί επαναστάτες...»
14.05.12

Οι επόμενες μέρες της εκλογικής αναμέτρησης, που άλλαξε άρδην το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Συνομιλώ καθημερινά, όπως όλοι μας, με συμπολίτες μου. Προτιμώ να ακούω προσεκτικά παρά να εκφέρω άποψη. Άλλωστε δεν είμαι και πολύ βέβαιος αν πραγματικά είμαι σε θέση να το κάνω. Στους περισσότερους από αυτούς διακρίνω το αμφιλεγόμενο και αινιγματικό μειδίαμα της «Τζοκόντας».

«Δώσαμε την απάντηση που τους άξιζε» απαντούν υψώνοντας περήφανα τη φωνή τους. Φωνή που οφείλω να αναφέρω πως ηχούσε πολύ πιο χαμηλότονα τις παρελθούσες δεκαετίες μπροστά στις σαγηνευτικές «σειρήνες» του δικομματισμού. Ίσως γιατί όλα αυτά τα χρόνια «κουτσοβολευόμασταν» με τα ψίχουλα και τις απατηλές υποσχέσεις που μοιράζονταν αφειδώς από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις. .

Μετά την πρώτη έκφραση του ενθουσιασμού και καθόσον μπαίνει εκβιαστικά το ζήτημα της (αδιέξοδης) επόμενης μέρας, διακρίνω στο βλέμμα τους τη λεπτή πλην εμφανή σκιά του φόβου. «Με κάποιον τρόπο θα τα βρούνε» μου λένε, όμως, στο τέλος. «Πάντως σε κάθε περίπτωση, εμείς στο μαντρί δεν γυρίζουμε. Είναι να μη γυρίσει ο τροχός…».

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 9 - 12 από 165
Designed by CompuLogic Hellas
CompuLogic Hellas and CompuLogic Hellas