Πολιτική

 «Αυτολογοκρισία» PDF Εκτύπωση E-mail
22.09.09

Πρόκειται για τον τίτλο κειμένου του Κώστα Καναβούρη, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή, στη σταθερή του στήλη, στην εφημερίδα Αυγή. Αρκούντως πολιτικό και συνάμα καυστικό (ίδιον του Καναβούρη) πιστεύω πως αξίζει της ιδιαίτερης προσοχής μας. Πρόκειται για ένα κείμενο που με δεικτικό τρόπο παρουσιάζει τη δυσλειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, δυσλειτουργία που καιρό τώρα προσπαθούμε να αναδείξουμε απ’ αυτήν εδώ τη στήλη. Στη λογική αυτή, κρίνω πως μπορεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο να υποκαταστήσει οποιαδήποτε αντίστοιχη δική μου παρέμβαση. Το κείμενο είναι αρκετά μεγάλο, γι’ αυτό και επέλεξα την παράθεση κάποιων ενδεικτικών αποσπασμάτων.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Η πολιτική, ως χρηματιστήριο «αξιών» PDF Εκτύπωση E-mail
14.09.09

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (13/9), «…από την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι εκλογές, 55.800 Έλληνες έσπευσαν άρον – άρον να γίνουν μέλη του ΠΑΣΟΚ. Και καθώς τα γκάλοπ δίνουν νίκη, οι εγγραφές συνεχίζονται με φρενήρεις ρυθμούς». Ο νομός Σερρών, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, διεκδικεί μία από τις καλύτερες «επιδόσεις», αφού γράφηκαν 1.124 νέα μέλη.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Για την τιμή μας (και την τιμή των άλλων) ρε «γαμώτο» PDF Εκτύπωση E-mail
09.09.09

Μέσα στο άνευρο, άχρωμο και μονότονα επαναλαμβανόμενο εκλογικό τοπίο, με τους πολιτευτές να περιφέρουν και να διαλαλούν τη φθηνή πραμάτεια τους, αναζητώντας ευκαιριακούς αγοραστές, δύσκολα πολύ δύσκολα μπορείς να μιλήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Πολύ πιο δύσκολα, μάλιστα, μπορείς να το κάνεις, όταν νοιώθεις πως οι πραματευτάδες δεν βρίσκονται μόνον στην «απέναντι όχθη» αλλά και τη δική σου. Όταν συνειδητοποιείς ότι ο ζωτικός σου χώρος, αυτός που υπεράσπιζες χρόνια τώρα με όσες δυνάμεις είχες, προσβάλλεται εκ των έσω.

Πονάς, εκνευρίζεσαι, μένεις μετέωρος… αλλά την ύστατη στιγμή (εκεί που λες πως ήρθε η ώρα της ιδιώτευσης) βλέπεις την ίδια αγωνία και ένταση, τα ίδια ερωτήματα αποτυπωμένα στα πρόσωπα των συντρόφων σου και αντλώντας κουράγιο από τις λίγες δυνάμεις που σου έχουν απομείνει, υψώνεις και πάλι το ανάστημά σου, λέγοντας πως το οφείλεις πρωτίστως στον εαυτό σου.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Μετανάστες: «Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού» PDF Εκτύπωση E-mail
16.06.09

Υπό το βάρος της ανόδου ξενοφοβικών κομμάτων και σχημάτων στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση και υπό το καθεστώς του πανικού μίας ακόμη μεγαλύτερης πτώσης των εκλογικών ποσοστών της, η κυβέρνηση «έριξε» στην «πολιτική αγορά» μια σειρά διατάξεων και μέτρων ποινικού και διοικητικού χαρακτήρα, με απώτερο στόχο την εκδίωξη (επαναπροώθηση στη γλώσσα της «φθηνής διπλωματίας») του συνόλου των «περισσευούμενων» μεταναστών. Προς την ίδια κατεύθυνση και η αξιωματική αντιπολίτευση, που μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας πλειοδοτεί σε όψιμες καταγγελίες που αφορούν μεταξύ άλλων και στο «κατάντημα της χώρας μας» («ξέφραγο αμπέλι»).

Διαβάστε περισσότερα...
 
Ήττα του πολιτικού μας συστήματος PDF Εκτύπωση E-mail
09.06.09

Είναι απόγευμα Δευτέρας όταν γράφεται αυτό το κείμενο, λίγες μόνον ώρες από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών. «Εν θερμώ» λοιπόν οι όποιες σκέψεις και διατυπώσεις, που σαφέστατα και δεν διεκδικούν δάφνες πολιτικού σχολιασμού. Προσωπικούς προβληματισμούς και σκέψεις, θέλουν πρωτίστως να εκφράσουν, πάντα προς την κατεύθυνση που υπηρετεί αυτή εδώ η στήλη από τη «γέννησή της». Πέραν λοιπόν της σαφούς (αλλά και αναμενόμενης) ήττας της κυβερνώσας παράταξης και της αλλαγής των συσχετισμών των δυνάμεων σε επίπεδο κορυφής, υπέρ του ΠΑΣΟΚ, το κύριο στοιχείο το οποίο και οφείλουμε να κρατήσουμε και επιμελώς να μελετήσουμε είναι αυτό της απόρριψης βασικών «αξιών» που διέπουν το πολιτικό μας σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 28 - 36 από 62
Designed by CompuLogic Hellas
CompuLogic Hellas and CompuLogic Hellas