Πολιτική

 Ξεχείλισε το ποτάμι της οργής PDF Εκτύπωση E-mail
09.12.08

Ο άδικος και αναίτιος θάνατος του νεαρού μαθητή υπήρξε η αφορμή για την έκρηξη, την οποία κάποιοι ονόμασαν εξέγερση. Έκρηξη ανέλεγκτης και τυφλής βίας, που άφησε πίσω της τεράστιες υλικές καταστροφές και ολόκληρη τη χώρα σε αμηχανία και θλίψη. Οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων ανήμπορες να τιθασεύσουν το ποτάμι της οργής προσπαθούν να κολυμπήσουν πάνω στα ορμητικά νερά του, διεκδικώντας το «δικαίωμα» στην επιβίωσή τους. Η κυβέρνηση, τελειωμένη από καιρό, αναζητά ως θλιβερός επαίτης «συνυπευθυνότητα» και «συνδιαχείριση» της κρίσης.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Και οι βιομήχανοι έχουν ψυχή PDF Εκτύπωση E-mail
25.11.08

Μ’ αφορμή τη σύσκεψη στη Νομαρχία Σερρών

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια (θα έλεγε κανείς από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά) η εικόνα του βιομηχάνου έχει μπολιαστεί στο υποσυνείδητο του Έλληνα πολίτη μ’ αυτήν του ευτραφή, μεγάλου σε ηλικία άνδρα, με το ανάλγητο πρόσωπο, που φορώντας ημίψηλο και καπνίζοντας πούρο απολαμβάνει τα οφέλη της όποιας κυβερνητικής πολιτικής, σε βάρος πάντα των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Για τον Αλέξη Τσίπρα PDF Εκτύπωση E-mail
10.11.08

Μ’ αφορμή την επίσκεψή του στις Σέρρες

Η επίσκεψη του γραμματέα του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα, παρακίνησε το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας, όχι κατ’ ανάγκην του στενού κομματικού χώρου, που βλέπουν εδώ και καιρό στο πρόσωπό του, την ελπίδα ανανέωσης ή και αμφισβήτησης των παραδοσιακών πολιτικών δομών της χώρας μας. Νέος ο ίδιος, με λόγο άμεσο, ειλικρινή και ριζοσπαστικό έχει καλλιεργήσει σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα την αίσθηση της ελπίδας για ουσιαστική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού με την ανάδειξη κυρίως μιας γενιάς που σήμερα παλεύει με άνισους όρους για την αξιοπρεπή διαβίωσή της. Της γενιάς των σημερινών κυρίως τριαντάρηδων που έχει βγει στην παραγωγική διαδικασία με πτυχία και γνώσεις, με διάθεση για προσφορά και συμμετοχή στα κοινά, που όμως αλώνεται καθημερινά από την πάλη για την επιβίωση.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Υπηρέτες μιας άυλης φούσκας PDF Εκτύπωση E-mail
07.10.08

Tου Νίκου Ξυδάκη

(Αντί οποιασδήποτε δικής μας αναφοράς στο φλέγον ζήτημα της οικονομικής κρίσης, που δείχνει να προσλαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις, κρίνουμε σκόπιμο να σας παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο του Νίκου Ξυδάκη, που δημοσιεύτηκε με τον παραπάνω τίτλο, την περασμένη Κυριακή στην «Καθημερινή». Το κείμενο αυτό αξίζει της ιδιαίτερης προσοχής μας, καθώς καταφέρνει με τρόπο εξαιρετικό το κυρίαρχο διακύβευμα αυτής της κρίσης, που δεν είναι άλλο από την ανάγκη επανορισμού της σχέσης οικονομικού και πολιτικού, ιδιωτικού και δημόσιου. Για την επιστροφή, εντέλει, της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ).

Η θύελλα που σαρώνει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν οδηγεί μόνο στην οικονομική ύφεση και τη νέα φτώχεια· αυτές θα είναι οι πρώτες επιπτώσεις και ασφαλώς οι πιο δυσάρεστες για τις ζωές των δοκιμαζόμενων πληθυσμών. Παράλληλα, ίσως ήδη έχει αρχίσει μια αναθεώρηση των κυρίαρχων ιδεολογικών σταθερών βάσει των οποίων τις τελευταίες δεκαετίες πορεύθηκαν, εκουσίως ή ακουσίως, οι περισσότερες κοινωνίες.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Για την κρίση στην αγορά ή το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου PDF Εκτύπωση E-mail
30.09.08

Εδώ και πολλά χρόνια οι ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα προδιέγραφαν με εκπληκτική ακρίβεια τη καθοδική πορεία του λιανεμπορίου.

Το άνοιγμα των αγορών, η επέλαση των πολυκαταστημάτων, η συμπίεση των τιμών, η επιβολή (διαφήμιση) νέων καταναλωτικών συμπεριφορών, η αλλαγή των όρων διαβίωσης στις τεράστιες μεγαλουπόλεις και κατά συνέπεια η αποδυνάμωση των ιδιαίτερων σχέσεων που καλλιεργούνταν μεταξύ του εμπόρου και των πελατών, σε συνδυασμό με σειρά άλλων παραγόντων, κατέστησαν ασφυκτικές τις  συνθήκες επιβίωσης των μικρών εμπόρων.

Η παραπάνω κατάσταση πολλαπλώς βεβαρημένη από την ανερμάτιστη φορολογική (αμιγώς εισπρακτική, εντέλει) πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, καθώς και την κατακόρυφη αύξηση των παγίων (δαπανών, συντήρησης και εξόδων) έχει οδηγήσει τους εμπόρους σε ένα τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο από καιρό έχουν περιέλθει χωρίς δυστυχώς να διακρίνουν κάποιες ακτίνες αισιοδοξίας.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 37 - 45 από 62
Designed by CompuLogic Hellas
CompuLogic Hellas and CompuLogic Hellas