Πολιτική

 Εγρήγορση ενώπιον της παρακμής PDF Εκτύπωση E-mail
07.12.10
Αντιγράφω τον τίτλο και μέρος ενός εξαιρετικού κειμένου του Νίκου Ξυδάκη από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

«...Η πόλη φαίνεται να έχει παραδοθεί στην ύφεση, ύφεση θυμικού, ύφεση ψυχική, σαν να παραιτούνται οι άνθρωποι από τα φυσικά δικαιώματά τους, σαν να εγκαταλείπουν την αξιοπρέπειά τους, να παρατάνε τον συνάνθρωπό τους σε βρώμικα στενά πεζοδρόμια με σπασμένα ρείθρα. Η αθυμία των απειλούμενων, πληττόμενων ή ήδη πεπτωκότων ανθρώπων καθρεφτίζεται ολοζώντανα πάνω στο σώμα στο παρατημένο σώμα της πόλης, που μετά βίας πια επιτελεί βασικές λειτουργίες.

Η ύφεση μπορεί να επιφέρει ποικίλα τραύματα στο κοινωνικό σώμα. Και το κάνει. Μπορεί να δικαιολογήσει όμως τέτοια εγκατάλειψη, τέτοια παρακμή του δημόσιου χώρου; Όχι. Χρειάζεται εγρήγορση: η προάσπιση του δημόσιου χώρου, η διατήρησή του σε λειτουργική επάρκεια, είναι προάσπιση της ατομικής και συλλογικής αξιοπρέπειας, είναι προάσπιση της δημοκρατίας, της φυσικής της υπόστασης, της υλικότητάς της. Η δημοκρατία δεν είναι αφηρημένη ιδέα, είναι σχέση ανθρώπων, κοινωνία, και είναι ο βιωμένος χώρος ο κοινός, ο κοινωνούμενος – αυτά καλούμαστε να διατηρήσουμε. Η ύφεση φέρνει θλίψη και αδράνεια, αμέλεια, ας μη φέρει και καταστροφή των κοινών κεκτημένων».

Διαβάστε περισσότερα...
 
Λέμε όχι στα εκβιαστικά διλήμματα PDF Εκτύπωση E-mail
01.11.10
Λέμε όχι στα εκβιαστικά διλήμματα,

λέμε όχι στις φθαρμένες και απαξιωμένες πολιτικές του παρελθόντος,

Κάνουμε ένα βήμα μπροστά,

ανοίγουμε δρόμο στο όνειρο και την ελπίδα

Η ψήφος μας είναι από τα λίγα «όπλα» που μας έχουν απομείνει για να αντισταθούμε στις ανελέητες επιθέσεις που δεχόμαστε καθημερινά.

Η ψήφος μας είναι ο τρόπος να δείξουμε πως μπορούμε ακόμη να διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή με όρους ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η ψήφος μας είναι η δύναμη που έχουμε για να αντιστρέψουμε τους όρους του «στημένου» παιχνιδιού που παίζεται στις πλάτες μας.

Η ψήφος μας είναι η έκφραση της αποδοκιμασίας μας απέναντι σ’ αυτούς που «λυμαίνονται» ως στυγνοί επαγγελματίες το δημόσιο βίο της χώρας μας, σ’ αυτούς που αντιλαμβάνονται τη πολιτική ως μέσον προσπορισμού ίδιων οφελών ή ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών. Σ’ όλους αυτούς που «κάνουν πολιτική» με όρους αγοράς.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Ανάπηρη είναι η πόλη... PDF Εκτύπωση E-mail
03.10.10
Με τον τίτλο αυτό δημοσιεύεται στο διαδίκτυο ένα πραγματικά εκπληκτικό κείμενο, που αξίζει της ιδιαίτερης προσοχής μας. Πολύ δε περισσότερο στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία κατά την οποία «βοά» η επικράτεια από τα πολιτικά αναμασήματα αμέτρητων υποψηφίων δημάρχων και συμβούλων, που βγήκαν στο «παζάρι» προς άγραν ψήφων, εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το κείμενο υπογράφει η Φανή Αναστασιάδου και μπορεί να το αναζητήσει κανείς στο indymedia. Το αρχικό κείμενο της Φανής, μιας κοπέλας με κινητική αναπηρία, βρίσκεται στο μπλόγκ της http://aprospelastipoli.blogspot.com

Παραθέτω, εξ’ ανάγκης, μέρος του κειμένου θέλοντας να ελπίζω πως με τον τρόπο αυτό συμβάλλω, έστω και στο ελάχιστο, στη συνειδητοποίηση της πολύ μεγάλης ευθύνης που φέρει ο καθείς από εμάς, για εξασφαλίσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουμε να ζήσουμε σε μια πόλη που θα σέβεται πρωτίστως τους πολίτες της. 

«Ανάπηρη είναι η πόλη που εμποδίζει τους ανάπηρους να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να κινηθούν απρόσκοπτα.

Διαβάστε περισσότερα...
 
«Ας φρόντιζαν» - Κυνική ομολογία της πολιτικής εξαθλίωσης PDF Εκτύπωση E-mail
03.09.10
Έχω ξαναγράψει πως η ποίηση είναι ένα από τα πλέον ασφαλή καταφύγια όπου, μακριά από τη «συνάφεια των πολλών» μπορεί κανείς να αναζητήσει εκείνο το αδιόρατο νήμα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, να μοιραστεί συναισθήματα και μύχιες σκέψεις, να αφουγκραστεί νοήματα που καθρεφτίζουν το περιεχόμενο της ύπαρξής του ή ακόμη και πτυχές της καθημερινότητάς του.

Στο σημερινό κείμενο θα ανατρέξουμε στον μεγάλο Αλεξανδρινό, τον Καβάφη. Παρότι ιδιαιτέρως γνωστή και προσφιλής η ποίησή του στους νεοέλληνες, ένα μεγάλο μέρος της ποιητικής του δουλειάς εξίσου σημαντικό και ενδιαφέρον παραμένει στα «αζήτητα». Είτε γιατί η πρόσληψή του συναντά μεγαλύτερες ερμηνευτικές δυσκολίες, είτε γιατί το περιεχόμενό του προκαλεί τα «σεμνότυφα ήθη» της ελληνικής κοινωνίας, είτε γιατί εγείρει εντονότατους προβληματισμούς για το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, η ανάγνωση των οποίων προϋποθέτει «ανοικτούς ορίζοντες» σκέψης.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Οι χρισμένοι υποψήφιοι της κυβέρνησης PDF Εκτύπωση E-mail
29.08.10
ως «πρόθυμοι» εκφραστές της ανάλγητης οικονομικής πολιτικής της
 
«Το ‘παιχνίδι’ για την κυβέρνηση είναι απλό: να πάει στις εκλογές μετατοπίζοντας τη συζήτηση από το Μνημόνιο στα ‘αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά’ για να προβάλει με τη βοήθεια των τηλεπαραθύρων, ‘άφθαρτα’ και ‘ικανά’ πρόσωπα, ώστε να εκλεγούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους πρόθυμους να υλοποιήσουν κατά γράμμα το … Μνημόνιο.

Γιατί αυτό εντέλει θα κάνουν οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, ό, τι και να λένε οι Πεταλωτήδες. Μετατάξεις και απολύσεις, συρρικνώσεις και κατάργηση υπηρεσιών, ώστε να υπάρξουν πεδία δόξης λαμπρά, για ‘ιδιωτική πρωτοβουλία’ και λιγότερα ‘βάρη’ για κοινωνικές πολιτικές, που καίγονται προς τέρψιν της τρόικας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 18 από 62
Designed by CompuLogic Hellas
CompuLogic Hellas and CompuLogic Hellas