Τοπική ειδησεογραφία


Αρχαιοκαπηλία: «επένδυση» υψηλού ρίσκου και πολύ μεγάλων χρηματικών αποδόσεων PDF Εκτύπωση E-mail
16.09.08

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στην πόλη μας η είδηση της σύλληψης τεσσάρων Σερραίων με την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας. Βέβαια για να λέμε και την αλήθεια την μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε όχι αυτό καθ’ αυτό το γεγονός, μιας και μοιάζει πλέον «σύνηθες», αλλά το ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνονταν και το όνομα επωνύμου Σερραίου, του οποίου ο βίος είναι εν πολλοίς ταυτόσημος αφενός με την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και αφετέρου με την ιδιότητα του τοπικού ευεργέτη, καθώς προσέφερε «ανιδιοτελώς» (τα εισαγωγικά μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής διερεύνησης) μέρος της πλουσιότατης συλλογής του στους κατοίκους της πόλης.

Το δυστύχημα, όμως κατά τη γνώμη μας δεν είναι το παραπάνω γεγονός, που παραμένει σημαντικό και άξιο λόγου, αλλά οι πραγματικά πολύ μεγάλες διαστάσεις που έχει προσλάβει στον τόπο μας η δραστηριότητα των αρχαιοκαπήλων. Παρότι συνιστά μια πανάρχαια πρακτική, που έχει επιφέρει βαρύτατα πλήγματα στους μεγαλύτερους πολιτισμούς, εδώ και πολλά χρόνια έχει προσλάβει ένα περισσότερο συστηματικό χαρακτήρα, με σύγχρονους τρόπους οργάνωσης τόσο των λαθραίων ανασκαφών όσο και της διακίνησής τους. Το κύκλωμα της αρχαιοκαπηλίας απλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα και είναι το τρίτο σε σειρά μαύρου χρήματος μετά το εμπόριο των όπλων και των ναρκωτικών.

Διαβάστε περισσότερα...
 
E, όχι και ιδιωτική τελετή λήξης... Αυτό πια παραπάει. PDF Εκτύπωση E-mail
11.09.08

Δεν επιθυμούσαμε να επανέλθουμε στο θέμα της αθλητικής διοργάνωσης του «εντούρο», όμως τα γεγονότα πολλές φορές εναντιώνονται και στις καλύτερες των προθέσεών μας.
Η αυλαία, λοιπόν, του πρωταθλήματος αυτού έπεσε με πανηγυρικό τρόπο  σε ιδιόκτητο χώρο (έναντι οικονομικού τιμήματος παρακαλώ), που «κατά σύμπτωση» ανήκει σε επιχειρηματία που συμμετείχε ενεργά στη διεκδίκηση και διεξαγωγή του αθλητικού αυτού γεγονότος.
Πρόκειται στην ουσία για μια καινοφανή πρακτική σύμφωνα με την οποία μια αθλητική συνάντηση παγκοσμίου ενδιαφέροντος (στη βάση πάντα των λεγομένων των διοργανωτών) και φυσικά δημοσίου συμφέροντος, αδρά χρηματοδοτημένης και υποστηριγμένης παντί τρόπω από Νομαρχία, Δήμο και μεγάλο αριθμό υπηρεσιακών παραγόντων, προσλαμβάνει τον χαρακτήρα μιας ιδιωτικής εκδήλωσης την οποία μάλιστα τιμούν με την παρουσία τους παράγοντες του δημόσιου και πολιτικού βίου της πόλης και του Νομού.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Παγκόσμιο πρωτάθλημα μεν, τοπικής εμβέλειας δε PDF Εκτύπωση E-mail
02.09.08

Έχουμε υποστεί τέτοια «πλύση εγκεφάλου» που εύλογο είναι, το ενδιαφέρον μας (και δη την εβδομάδα που διανύουμε) να περιστρέφεται εξ’ ανάγκης γύρω από τη διοργάνωση του πολυθρύλητου πρωταθλήματος «εντούρο».

Εύλογο επίσης είναι να τίθενται και κάποια ερωτήματα που αβίαστα προκύπτουν και αφορούν σε ζητήματα που άπτονται είτε του χαρακτήρα της διοργάνωσης, είτε του καθαρά αγωνιστικού περιεχομένου αυτού του αθλητικού γεγονότος. 

Το πρώτο λοιπόν ερώτημα που τίθεται αφορά στους χιλιάδες των επισκεπτών (όχι των αθλητικών ομάδων) που θα επισκέπτονταν την πόλη για να παρακολουθήσουν τους αγώνες του «εντούρο». Οι επισκέπτες αυτοί (σύμφωνα πάντα με τις εξαγγελίες των υπευθύνων Αρχών) θα κατέκλυζαν την πόλη αφήνοντας στα καταστήματά της τον «οβολό» τους, συνεισφέροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση της οικονομίας του τόπου μας.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Για την αργία του Σαββάτου στο καλοκαιρινό ωράριο των καταστημάτων PDF Εκτύπωση E-mail
08.07.08

Γενναία απόφαση, όμως δύσκολα εφαρμόσιμη

Εξετάζοντας το ζήτημα της διαμόρφωσης του καλοκαιρινού ωραρίου των καταστημάτων, η διοίκηση του εμπορικού συλλόγου Σερρών κάλεσε σε συνέλευση τα μέλη της, όπου και πλειοψηφικά πάρθηκε η απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή η αργία του Σαββάτου για ένα χρονικό διάστημα τριών περίπου εβδομάδων.

Αυτή η καινοτόμος, για τα δικά μας τουλάχιστον δεδομένα, απόφαση εκφράζει στην ουσία την επιθυμία ενός μεγάλου αριθμού καταστηματαρχών να διεκδικήσουν το πλέον υποτυπώδες δικαίωμα, που δεν είναι άλλο από μια μικρή ανάπαυλα ξεκούρασης μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.  Ένα δικαίωμα καθόλα ανθρώπινο, σεβαστό και αποδεκτό από όλους.

 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Οι Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης δίνουν το σύνθημα της «εφόδου» για τη διεκδίκηση των στρατοπέδων PDF Εκτύπωση E-mail
12.06.08

Ο Δήμαρχος της πόλης των Σερρών «κοιμάται και ονειρεύεται» τα πεσμένα τείχη

Σε συνέντευξή τους στο Ράδιο Ε – 103, οι Δήμαρχοι Νεάπολης, Καλαμαριάς και Ευκαρπίας, δήλωσαν με ευθύτητα και αμεσότητα την απαίτησή τους να αποτραπεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο πολεοδόμησης των στρατοπέδων που βρίσκονται στα όρια των Δήμων τους και το σύνολο της τεράστιας έκτασης που καταλαμβάνουν οι χώροι αυτοί (1.300 στρέμματα) να αποδοθεί στις τοπικές κοινωνίες, με απώτερο σκοπό να καταστούν μητροπολιτικά πάρκα. Υποστήριξαν, ακόμη, πως αυτό που πρωτίστως χρειάζεται για την ανατροπή του θεσμικού πλαισίου, στη βάση του οποίου γίνεται η «διαπραγμάτευση», είναι η έκφραση της πολιτικής βούλησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κοινή δράση ικανού αριθμού αυτοδιοικητικών παραγόντων δημιουργεί ένα ισχυρότατο ρεύμα διεκδίκησης, το οποίο εκφράζεται από χιλιάδες ανθρώπων, το οποίο πολύ δύσκολα μπορεί να παραβλέψει η πολιτεία.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 19 - 27 από 38
Designed by CompuLogic Hellas
CompuLogic Hellas and CompuLogic Hellas