Τα βιβλία μου
Μαρτυρίες για τον εμφύλιο PDF Εκτύπωση E-mail
08.02.11
Του Κώστα Πασχάλη  

Μαρτυρίες για τον εμφύλιο «...ένα προσκύνημα στη φοβερή Ιστορία»

«...Άρχισαν το πρωί οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Φωτιά και σίδερο σκορπούσαν γύρω μας. Επίθεση συντονισμένη από στεριά, θάλασσα και αέρα.

Δίνοντας μάχη κατευθυνόμασταν προς τα Κρούσια. Τα πάντα ήταν εναντίον μας. Ακόμη και τα στοιχεία της φύσης. Αρχές του Μάρτη του 1949 και το χιόνι μέσα σε μια νύχτα πέρασε το μισό μέτρο... Τα υψώματα τα είχε πιάσει ο αντίπαλος. Το πυροβολικό, οι όλμοι, τα αεροπλάνα έβαζαν αλύπητα και ασταμάτητα… Τραυματίστηκαν πολλοί, φωνές και κραυγές πόνου και απόγνωσης ακούγονταν γύρω μας… Τα τανκς από το δημόσιο δρόμο έβαζαν συνέχεια. Σε απόσταση περίπου δέκα μέτρων δεχόμαστε τα πυρά τους. Βρεθήκαμε στη χαράδρα κατρακυλώντας σαν μπάλες… Εντολή της διοίκησης να φύγουμε όσοι μπορούμε να περπατήσουμε για το Μπέλες. Τους τραυματίες τους θα τους αναλάβουν άλλοι… Τους έκρυψαν στους θάμνους, με την προϋπόθεση να τους πάρουν την άλλη μέρα, μετά την υποχώρηση του στρατού. Δυστυχώς, το πρωί τους βρήκε ο στρατός. Και σαν να μην έφθαναν τα τραύματά τους, έπαθαν και κρυοπαγήματα…»

Η ιστορία γράφεται στη μνήμη των ανθρώπων που την υπηρέτησαν, που την ακολούθησαν πιστά χωρίς ποτέ να γογγύξουν, χωρίς να λιποτακτήσουν από τις τάξεις της.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Προσευχές για τις σκοπιές που αγρυπνούν PDF Εκτύπωση E-mail
26.02.08
Κώστας Πασχάλης 
 
Εκτός εμπορίου έκδοση 
 
Απόσπασμα της εισαγωγής που προτάσσεται στο Ανθολόγιο 

 

Προσευχές για τις σκοπιές που αγρυπνούνΗ ανά χείρας ανθολόγηση υπήρξε αποτέλεσμα μιας αναπάντεχης πρόσκλησης.

Ήταν μέσα του Φλεβάρη του 2007, όταν ο Άγγελος Ελεφάντης, με την ιδιότητα του υπευθύνου του ποιητικού ανθολογίου που δημοσιεύεται σε καθημερινή βάση στην εφημερίδα «Αυγή», μου ζήτησε να επιμεληθώ το ανθολόγιο του Μαρτίου. Έτσι απλά, σαν να πρότεινε μια συνάντηση για καφέ και συζήτηση (που έτσι κι αλλιώς έχει πάντα εξαιρετικό ενδιαφέρον).Την αρχική μου έκπληξη διαδέχθηκε ο δισταγμός. Ζήτησα ένα μικρό περιθώριο χρόνου. Το σκέφτηκα ξανά. Ήταν μια πρόκληση, ομολογουμένως ενδιαφέρουσα και εκ των πραγμάτων δελεαστική, που όμως προϋπόθετε πολύ δουλειά και προπαντός ενδελεχή μελέτη.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Βασίλης Ραφτούδης PDF Εκτύπωση E-mail
26.02.08
1914 – 1948
Ιστορικό αφήγημα

Του Κώστα Πασχάλη

Βασίλης ΡαφτούδηςΠρόκειται για ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Φιλίστωρ», την Άνοιξη του 2006.

Αφορά στο χρονικό της προσωπικής πορείας ενός ανυπέρβλητου αγωνιστή, του οποίου η ζωή υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της πλέον δραματικής δεκαετίας του 20ου αιώνα, της δεκαετίας του ’40.

Είναι ο Βασίλης Ραφτούδης, Σερραίος στην καταγωγή, του οποίου η δράση στα βουνά της Αλβανίας και στον εθνικοαπελευθερωτικό στρατό στα χρόνια της κατοχής, ανέδειξε σε μία πραγματικά θρυλική μορφή της αντιστασιακού αγώνα εναντίον των κατακτητών.

Το βιβλίο αφηγείται με παραστατικό, άμεσο και ουσιαστικό τρόπο την πραγματικά συγκλονιστική πορεία του από τα παιδικά του χρόνια μέχρι τον θάνατό του. Η «επική» του δράση αρχίζει με τη συμμετοχή του στην αδυσώπητη πολεμική αναμέτρηση με τους Ιταλούς στην Αλβανία, συνεχίζεται με την ένοπλη δράση του στις τάξεις του ΕΛΑΣ (ως διοικητής τάγματος και συντάγματος) και ολοκληρώνεται με την ένταξή του στα ένοπλα τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (διοικητής τάγματος στα βουνά, βορείως, των Σερρών) στα δίσεκτα χρόνια του εμφυλίου.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Designed by CompuLogic Hellas
CompuLogic Hellas and CompuLogic Hellas