Πολιτισμός


Παραμερίστε, σας παρακαλώ, να περάσουν τα όνειρα PDF Εκτύπωση E-mail
02.12.08

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του κειμένου που φέρει την υπογραφή του Θοδωρή Γκόνη (καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών) και το οποίο φιλοξενήθηκε, το περασμένο Σάββατο, στο ένθετο περιοδικό της εφημερίδας « ο κόσμος του επενδυτή» (στα πλαίσια της τακτικής του συνεργασίας με την εν λόγω εφημερίδα). Αναφερόμαστε δε, στο συγκεκριμένο κείμενο διότι πέραν του ότι είναι καλογραμμένο (ο κ. Γκόνης διαθέτει τη «στόφα» της ποιητικής γραφής), περιλαμβάνει έμμεσες πλην σαφείς αιχμές για το πολιτισμικό γίγνεσθαι στην πόλη μας, στο οποίο άλλωστε και συμμετέχει πλέον ενεργά.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Έκθεση ψηφιακού κολάζ, του Νίκου Γεωργάκα PDF Εκτύπωση E-mail
18.11.08

Εικαστικό παιχνίδι χρωμάτων και συναισθημάτων

«Μόνος ούτε στον παράδεισο»

«Σ’ αυτό το νησί δεν υπήρχαν χρώματα. Μόνο ο ουρανός, κι αυτός όχι πάντα, έριχνε λίγο κόκκινο το ηλιοβασίλεμα, μόνο για να ραγίσει τις ψυχές, να δουν αυτό που δεν έχουν.

Κάποιοι έφυγαν, κάποιοι τόριξαν στο ποτό. Τριγύριζαν άσκοπα στις παραλίες τα απογεύματα παραμελώντας τις γυναίκες τους. Πολλοί βρέθηκαν πνιγμένοι στη θάλασσα ένα πρωί…

Τα παντζούρια δεν ανοίγουν. Ο άνεμος τα χτυπά αλύπητα και τα σκορπά. Μόνο όταν κοπάζει (οι γέροι λέγαν κάθε πολλά χρόνια) και έπιανε ψιλόβροχο, μέσα στη σκοτίδα κάποια τα μισάνοιγαν φοβισμένα…

Διαβάστε περισσότερα...
 
Το ΔΗΠΕΘΕ στα... «Αστέρια» και η προσοχή όλων μας στραμμένη στο ενδιαφέρον εγχείρημα PDF Εκτύπωση E-mail
06.11.08

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κα Ευαγγελίδου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Γκόνης, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «δράσης» του θεατρικού μας οργανισμού μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2009. Το πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει σειρά πολιτισμικών δρώμενων που ξεκινούν με μετακλήσεις και φιλοξενίες αξιόλογων θεατρικών σχημάτων, παραγωγές και συμπαραγωγές του ίδιου του ΔΗΠΕΘΕ, μουσική, χορό, εκδηλώσεις για τα παιδιά. Όλα αυτά δε, θα λάβουν χώρα στ’ «Αστέρια» στην νεόδμητη και καθόλα σύγχρονη, καλαίσθητη και πλήρως ανακατασκευασμένη αίθουσα (θα ήταν σκοπιμότερο ίσως να μιλούσαμε και εμείς με τη σειρά μας για μέγαρο πολιτισμού) του ομώνυμου ιστορικού κινηματογράφου.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Μ’ αφορμή την αναδρομική έκθεση του Josef Koudelka PDF Εκτύπωση E-mail
29.10.08

Μ’ αφορμή την αναδρομική έκθεση του Josef koudelka 

Κατά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα από αυτήν εδώ τη στήλη, που αισίως συμπληρώνει ενάμισο περίπου χρόνο συνεχούς παρουσίας, καταγράφονται - μεταξύ άλλων - σκέψεις και εντυπώσεις προσωπικού χαρακτήρα, που ίσως να δημιουργούν ή να καλλιεργούν αμφίσημα συναισθήματα στους τακτικούς αναγνώστες της. Αυτό όμως είναι, στην ουσία και το πραγματικό διακύβευμα αυτής της προσπάθειας. Να μπορεί δηλαδή να «πειραματίζεται» σε όλα τα επίπεδα λόγου και έκφρασης (όχι, βέβαια, πάντα με τα καλύτερα αποτελέσματα) ανταποκρινόμενη μ’ αυτόν τον τρόπο και στον τίτλο της στήλης, ο οποίος κάθε άλλο παρά τυχαία επιλέχθηκε.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» στην Ορεινή PDF Εκτύπωση E-mail
19.08.08

Τα καλοκαίρια στην περιφέρεια βρίθουν από εκδηλώσεις παντός τύπου, κυρίαρχες των οποίων είναι οι μουσικές συναυλίες και οι θεατρικές παραστάσεις. Μουσικοί επώνυμοι και μη, θεατρικά σχήματα σοβαρά και της «αρπαχτής» περιφέρονται ανά την επαρχία για να φιλοξενηθούν σε διάφορα φεστιβάλ και πολιτισμικά δρώμενα Δήμων και κοινοτήτων, για να συμμετάσχουν σε τοπικές πανηγύρεις, ή ακόμη και για να πουλήσουν αυτοτελώς την όποια «πραμάτεια» τους στο φιλοθεάμον κοινό. Η πόλη και ο Νομός μας δεν στερήθηκαν των αντίστοιχων «υπηρεσιών», αφού, ειδικά αυτό το καλοκαίρι, σχεδόν ανά τρεις ημέρες ανακοινώνονταν και κάποια εκδήλωση.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 19 - 27 από 35
Designed by CompuLogic Hellas
CompuLogic Hellas and CompuLogic Hellas