Πολιτισμός


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ή απλά «πολιτισμός a la carte» PDF Εκτύπωση E-mail
22.06.09

«Παρά την κρίση που  διέρχεται ο πολιτισμός μας, την σκόπιμη  υποβάθμιση και απουσία  θετικών προτύπων, η συμβολή του  Δήμου Σερρών στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας  του πολίτη, αποτελεί όχι μόνον επιτακτική ανάγκη, αλλά καθήκον ιερό», λέει (τώρα το ποιος τα συντάσσει είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα) στο «μήνυμά» του ο Δήμαρχος Σερραίων, εν όψει της έναρξης των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια». Και συνεχίζει ακάθεκτος: «…καταλήγοντας θα ήθελα να δηλώσω ακόμη μία φορά ότι ο Δήμος Σερρών και η δημοτική Αρχή παραμένουν αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που σκοπό έχει την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών της σερραϊκής κοινωνίας».

Τι μας  λέει λοιπόν ο «ποιητής» (για να θυμηθούμε  και την εκπαιδευτική διαδικασία εκμάθησης των νέων ελληνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση);

Διαβάστε περισσότερα...
 
Μία άξια λόγου και προσοχής πρόταση αξιοποίησης του Δημοτικής Αγοράς PDF Εκτύπωση E-mail
11.05.09

Η αξιοποίηση της Δημοτικής Αγοράς για την πλειονότητα τόσο των δημοτών όσο και των πολιτικών μας εκπροσώπων εκλαμβάνεται (δυστυχώς) αποκλειστικά και μόνον με την έννοια της κατεδάφισης και της ανέγερσης στη θέση της ενός άλλου οικοδομήματος. Οι διαφορές μεταξύ των επιμέρους πλευρών (και των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δήμο) εστιάζονται κυρίως στην αρχιτεκτονική άποψη καθώς και στον τρόπο χρηματοδότησης και χρήσης της.

Από αυτήν εδώ τη στήλη προ καιρού δημοσιεύτηκε ένα κείμενο μέσω του οποίου υπεραμυνόμασταν μία εντελώς διαφορετική άποψη. Η άποψη αυτή χαρακτήριζε την Αγορά ως ένα τοπόσημο ζωντανής ιστορικής μνήμης, κομμάτι οργανικά δεμένο με την Πλατεία Εμπορίου, που θα μπορούσε να εξακολουθήσει να έχει χρηστικό χαρακτήρα με τη βασική προϋπόθεση της ουσιαστικής αποκατάστασής της.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Για την «Ιστορία του σκύλου», τη νέα θεατρική παράσταση της «ΘΥΜΕΛΗΣ» PDF Εκτύπωση E-mail
05.05.09

«Μερικές φορές πρέπει να περπατήσεις πολύ μακριά, να βγεις από το δρόμο σου, για να επιστρέψεις απ’ το σωστό σύντομο δρόμο»

(από το κείμενο του θεατρικού έργου)

Με πρωτοβουλία της δημοτικής κίνησης «διάβαση πεζών» πραγματοποιήθηκε μια όμορφη θεατρική βραδιά σε καφέ μπαρ της κοιλάδας.

Στα πλαίσια αυτής της βραδιάς έγινε η πρώτη παρουσίαση του έργου του Έντουαρντ Άλμπι «Η ιστορία του σκύλου» από τη θεατρική ομάδα «ΘΥΜΕΛΗ».

Για τη θεατρική αυτή ομάδα και την πραγματικά γόνιμη, δημιουργική και ελπιδοφόρα πορεία της στα θεατρικά δρώμενα της πόλης έχουμε αναφερθεί κατά καιρούς μέσα από αυτόν εδώ το χώρο.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Bedr - ed - din PDF Εκτύπωση E-mail
06.04.09

Μια άγνωστη, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σελίδα της ιστορίας της πόλης των Σερρών

Πριν από μερικές εβδομάδες και στα πλαίσια της συναυλίας που παραχώρησαν στην αίθουσα των Αστεριών οι «χειμερινοί κολυμβητές» έκπληκτοι οι περισσότεροι θεατές άκουσαν τον Αργύρη Μπακιρτζή (ψυχή του μουσικού σχήματος, ερμηνευτή, στιχουργού και παράλληλα αρχιτέκτονα της εφορείας Βυζαντινών μνημείων στην Καβάλα) να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπο του Bedr – ed – din, παραθέτοντας μεταξύ άλλων και τους παρακάτω στίχους, που έγραψε ο γνωστός Τούρκος ποιητής προς τιμήν του:

...

Ψιχαλίζει,

Στις Σέρρες, μεσ’ στην αγορά των εσνάφηδων

σιμά σ’ ένα χαλκοματάδικο

κρεμάσανε σ’ ένα δέντρο τον Μπεντρεντίν μου.

…Ψιχαλίζει,

Η αγορά των Σερρών είναι βουβή

Η αγορά των Σερρών είναι τυφλή

Μεσ’ στην ατμόσφαιρα είναι η καταραμένη μελαγχολία

της βουβαμάρας, της τυφλωσιάς,

Κ’ η αγορά των Σερρών εσκέπασε την όψη της με τα χέρια της.

Ψιχαλίζει...

Διαβάστε περισσότερα...
 
Μαθήματα ιστορικής αυτογνωσίας (και τουριστικής αξιοποίησης) από την πόλη των Ιωαννίνων PDF Εκτύπωση E-mail
01.04.09

Επισκεπτόμενος κανείς τα Γιάννινα  θα σχηματίσει την εντύπωση μιας πόλης που «τρέχει» με άλλες ταχύτητες εντελώς διαφορετικές από αυτές που εμείς τουλάχιστον προσλαμβάνουμε στην πόλη των Σερρών. Οι λόγοι είναι πολλοί και ενδεικτικά να αναφέρουμε την πολύ μεγάλη προσέλευση επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, προσέλευση που διευκολύνεται από την διάνοιξη της Εγνατίας οδού (έργο πραγματικά πολύ μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα), τη σημαντική γεωγραφική της θέση που την καθιστά μητροπολιτικό κέντρο οικονομικών και κοινωνικών συναλλαγών και φυσικά το Πανεπιστήμιό της  (με πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών) που της δίνει σφρίγος, ζωντάνια, ρυθμό και κίνηση.

Αυτό όμως που κατά τη γνώμη μου (και πολλών άλλων βέβαια) δίνει το στίγμα στην πόλη των Ιωαννίνων είναι η διακριτή της πολιτισμική ταυτότητα.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 18 από 35
Designed by CompuLogic Hellas
CompuLogic Hellas and CompuLogic Hellas