Πολιτισμός


Μελαγχολικό ταξίδι δημιουργικής ενδοσκόπησης PDF Εκτύπωση E-mail
16.11.14

ΙΧΝΗ ΖΩΗΣ

Της Ελένης Πορτάλιου

(Μικρή Άρκτος, 2014)

Μελαγχολικό ταξίδι αυτογνωσίας, μοναδικής αφηγηματικής δύναμης και εξαιρετικής παραστατικότητας συνιστά η ποιητική συλλογή της Ελένης Πορτάλιου, που φέρει τον τίτλο «Ίχνη ζωής».

 «Με την πέτρα της ευθύνης δεμένη…βυθίζει τα χέρια της στον καιάδα του χρόνου και μετρά τη ζωή της» (Μάρκογλου). «Ζωή σαν υστερόγραφο σε μακρόσυρτη αφήγηση, που στο τέλος βρίσκει το νόημα της περιπλάνησης» (Πορτάλιου).

Μία ποιητική σύνθεση τεσσάρων επάλληλων ενοτήτων, κλιμακούμενης συναισθηματικής έντασης: Καταγωγή, αποχωρισμός. / Αισθηματική αγωγή / Στιγμιότυπα εσωτερικού χώρου / Στη σκιά της ιστορίας.

Ένα εσωτερικό ταξίδι μνήμης που διατρέχει, εν είδει απολογισμού, την ιστορία μιας ολόκληρης ζωής.

Διαβάστε περισσότερα...
 
"Ο ύπνος της Ανδριανουπόλεως" - Κείμενα της Θητείας στον Βορρά του Θοδωρή Γκόνη PDF Εκτύπωση E-mail
11.03.12
Βιβλιοπαρουσίαση του Κώστα Χ. Πασχάλη


Αφετηρία της γνωριμίας μου με τους στίχους του Θοδωρή Γκόνη, υπήρξε η μουσική του Ξυδάκη.
Ακούγοντας την αισθαντική φωνή του Ξυδάκη, είχα και εξακολουθώ να έχω την αίσθηση πως ταξιδεύω:
Γλιστρώ πάνω στα γαλήνια και καταγάλανα νερά του Αιγαίου, επισκέπτομαι απάνεμα λιμάνια, περιφέρομαι σε σοκάκια γεμάτα μυρωδιές και χρώματα, πίνω παρέα με γέροντες σε ζεστά καταγώγια, συνομιλώ με γιαγιάδες σε κατώφλια χαμηλών σπιτιών, περνώ ανάμεσα από πάγκους μικροπωλητών μέσα σε ένα πολύβουο και ετερόκλητο πλήθος, ανηφορίζω καταπράσινες λοφοπλαγιές, αγναντεύω ψηλά καταπράσινα βουνά, περπατώ ανάμεσα σε μονοπάτια, διάσπαρτα με μυρωδιαστά αγριολούλουδα, γεύομαι βατόμουρα και άγριες φράουλες…

Είναι ακριβώς τα ίδια τα συναισθήματα που με πλημμυρίζουν όταν διαβάζω τα κείμενα, τους στίχους ή τα πεζοποιήματα του Θοδωρή Γκόνη, όπως, άλλωστε, θα χαρακτήριζα και τα κείμενά του.


Διαβάστε περισσότερα...
 
Κριτικό σημείωμα για «Το Όνειρο έμεινε Ακατοίκητο» PDF Εκτύπωση E-mail
07.06.11
Του Κώστα Πασχάλη, εκδ. ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ


Α. ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
 
Στο βιβλίο του Κώστα Πασχάλη αναφέρεται η δράση του ΔΣΕ με επίκεντρο το Νομό Σερρών και δεν αποτελεί αυτό το βιβλίο ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ. Να τονίσω πως μετά από τόσα χρόνια από τη λήξη του και την γνωστοποίηση αρχειακών πηγών (επίκεινται κι άλλες), τα συμπεράσματα είναι πολλά και οπωσδήποτε ορισμένα έχουν επικαιρότητα και κυρίως αυτά για την ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Ανεξάρτητα απ’ αυτά τα συμπεράσματα, ένα γεγονός είναι αναμφισβήτητο ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ ΕΓΡΑΨΑΝ ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ, ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ.

Σ’ αυτό το πνεύμα υποδεχόμαστε το βιβλίο του Κώστα Πασχάλη, όπως και της Μαρίας Μπέϊκου, όπως και τις ταινίες «ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ», της ΑΛΙΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, «ΚΕΜΑΛ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ», του ΦΩΤΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ για παράδειγμα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου; PDF Εκτύπωση E-mail
17.04.11
Την άμεση «προσαρμογή» της λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕ στα δεδομένα που δημιουργεί ο «Καλλικράτη», ζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία διοικητικών παραγόντων και διευθυντών των περιφερειακών θεατρικών οργανισμών. Ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού, είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός, προς την κατεύθυνση της αναζήτησης πολιτιστικής ταυτότητας και ενδυνάμωσης της σχέσης του με τις τοπικές κοινωνίες, συνιστά τη βασική προτεραιότητα του υπουργείου.

Λέξεις «χαμένες στην μετάφραση» (δοκιμασμένη επί μακρόν πρακτική των κυβερνώντων), πίσω από τις οποίες εκφράζεται η δεινή και κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης για σαρωτικές περικοπές δαπανών, στα πλαίσια πάντοτε της πολιτικής του Μνημονίου.

Στην ουσία ο υπουργός έρχεται με εύσχημο τρόπο να δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε έναν θεσμό που, ούτως ή άλλως, νοσεί βαριά εδώ και πολλά χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Γλυπτοθήκη του δρόμου - Μία άξια λόγου και αναφοράς πρωτοβουλία Σερραίων καλλιτεχνών PDF Εκτύπωση E-mail
01.12.09

Το να μεμψιμοιρεί κανείς σ’ αυτή τη πόλη συνιστά μία από τις πλέον συνήθεις συμπεριφορές. Στην περίπτωση που αυτή η μεμψιμοιρία αφορά στη δυσπραγία (απόλυτη απραξία, σωστότερα) του Δήμου, σαφέστατα και δικαιολογείται. Όταν όμως αφορά σε εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες οργανωμένων φορέων και δημοτών τότε κρίνεται ως αδικαιολόγητη. Διότι στην πόλη μας υπάρχουν ικανότατοι άνθρωποι που είτε μέσα από συντεταγμένες δράσεις, είτε μέσα από οργανωμένους χώρους, είτε με δική τους πρωτοβουλία μπορούν και δίνουν το στίγμα μίας διαφορετικής εικόνας. Μιας εικόνας που αναδεικνύει την έμπνευση, τη δημιουργικότητα και την ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς στα κοινά.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 35
Designed by CompuLogic Hellas
CompuLogic Hellas and CompuLogic Hellas