Χρονογραφήματα


Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, αφετηρία για να ξαναβρούμε το βηματισμό μας PDF Εκτύπωση E-mail
05.01.09

Οι μέρες των γιορτών και δη αυτών των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς, πέραν του ακριβού περιτυλίγματος που διαθέτουν, κουβαλούν και πληθώρα αγαθών συναισθημάτων, καθώς και ζεστών αναμνήσεων που καταφέρνουν και επιβιώνουν μέσα από τον ορυμαγδό του άκριτου καταναλωτισμού. Κυρίως μιλούμε για τα ανυπόκριτα συναισθήματα που εκφράζουν τα βλέμματα των μικρών παιδιών. Βλέμματα που παιχνιδίζουν μπροστά στο φεγγοβόλημα των φωτισμένων δένδρων, που ανοίγουν διάπλατα μπροστά στις κατάφορτες από δώρα και παιχνίδια βιτρίνες των καταστημάτων, που γεμίζουν από μεγάλη προσμονή μπροστά στη θέα των στρωμένων με μύρια όσα «καλούδια» τραπεζιών, που αναζητούν εναγωνίως το χάδι και τη ζεστασιά των συγγενικών προσώπων. Βλέμματα γεμάτα γλυκύτητα και προσμονή στα οποία, εντέλει, αναγνωρίζουμε τις δικές μας παιδικές μνήμες.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Περιμένοντας τους... «εντουράδες» PDF Εκτύπωση E-mail
28.08.08

Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι,

με τις πολύχρωμες σημαίες στα χέρια μας σφιχτά κρατημένες;

Είναι οι «εντουράδες» να φθάσουν σύντομα

Γιατί μέσα στα πολιτικά όργανα μια τέτοια απραξία

Τι κάθονται οι πολιτικοί μας ταγοί και δεν νομοθετούνε;

Γιατί οι «εντουράδες» θα φθάσουν σύντομα

Τι αποφάσεις να πάρουν οι πολιτικοί μας;

Οι «εντουράδες» είναι να έρθουν. 

Γιατί ο Νομάρχης μας τόσο πρωί σηκώθη,

και κάθεται στης Νομαρχίας την πύλη, επίσημος,

το καλό του χαμόγελο φορώντας; 

 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Τα καλοκαίρια μας μικρά και ατέλειωτοι οι χειμώνες PDF Εκτύπωση E-mail
15.07.08

Προς επίρρωσιν του παραπάνω στίχου, χιλιάδες είμαστε αυτοί που κάτω από το άγχος των ημερών που κυλούν σαν το γάργαρο νερό της πηγής, εκδράμουμε ανά Σαββατοκύριακο στην κοντινότερη ακτή για να αγγίξουμε το «όνειρο». Το όνειρο της μαζικής συμμετοχής στο μεγάλο και εν πολλοίς αυτοσχέδιο παραθαλάσσιο λαϊκό πανηγύρι.

Ως ικέτες που πηγαίνουν να προσκυνήσουν στο Ναό, καβαλούμε ότι μεταφορικό μέσο διαθέτουμε, φορτώνουμε ότι πλωτό αντικείμενο εμπνευστούμε, αφήνουμε πίσω μας ότι μας βαραίνει και τραβούμε για την «κάθαρση» και «εξιλέωση» των ψυχών και των σωμάτων μας.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Για τον Γιάννη PDF Εκτύπωση E-mail
03.07.08

Ήταν χαράματα Κυριακής, παραμονή του Αγίου Πνεύματος, όταν ο Γιάννης βρέθηκε αναίσθητος στην καρέκλα του περιπτέρου του. Στα χέρια του κρατούσε τα χρήματα της ημέρας. Ετοιμάζονταν να κλείσει. Νοσηλεύτηκε για πολλές ημέρες στο νοσοκομείο χωρίς να αποκαταστήσει μέχρι τέλους την επαφή του με το περιβάλλον. Υπέστη βαρύ εγκεφαλικό που νέκρωσε μεγάλο μέρος του εγκεφάλου του.

Την Τρίτη, που μας πέρασε, το πρωί έγινε η κηδεία του. Ήταν πενήντα έξι χρόνων. Εντύπωση μου έκανε το πρόσωπό του. Έμοιαζε τόσο γαλήνιο που θα έλεγε κανείς πως είχε έναν γλυκύτατο ύπνο. Και ίσως έτσι να ήταν. Ο άνθρωπος αυτός είχε να κοιμηθεί φυσιολογικά χρόνια ολόκληρα. Κλεισμένος στο τετράγωνο κουτί του, έμενε ώρες μετά τα μεσάνυχτα για να ξεκινήσει και πάλι νωρίς το πρωί.

 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Ανάσταση: Το θαύμα της αέναης δημιουργίας PDF Εκτύπωση E-mail
24.04.08

(Σε πρώτο πρόσωπο)

Μεγάλη Δευτέρα. Μια Δευτέρα, θεωρητικά τουλάχιστον, διαφορετική αφού συνιστά την απαρχή της τελετουργικής αναπαράστασης των παθών του Χριστού, η βίωση των οποίων (προσωπική και συλλογική) οδηγεί τους πιστούς στο λυτρωτικό μυστήριο της Ανάστασης.

Από νωρίς το πρωί και ενώ διευθετούσα τα απαραίτητα για την ομαλή διεκπεραίωση ενός επαγγελματικού δρομολογίου στην περιφέρεια, αναρωτιόμουν τι πραγματικά και τι εντέλει προσλαμβάνουμε από το κλίμα αυτών των ημερών.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 19 - 25 από 25
Designed by CompuLogic Hellas
CompuLogic Hellas and CompuLogic Hellas