Χρονογραφήματα


Ολιγοήμερη απόδραση στη Θάσο PDF Εκτύπωση E-mail
02.09.09

«Ζήσε το μύθο σου»

Συνηθίζω εδώ και πολλά χρόνια, να επιχειρώ στα τέλη του Αυγούστου ολιγοήμερες αποδράσεις με το σκεπτικό πως στο «κλείσιμο» της καλοκαιρινής σεζόν οι διακοπές αποκτούν έναν πολύ πιο ανθρώπινο χαρακτήρα.

Η πραγματικότητα, όμως, αποδεικνύεται πολύ διαφορετική, αφού την ίδια σκέψη με μένα κάνουν και χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μου, με αποτέλεσμα η εικόνα που προσλαμβάνω να μη διαφέρει και πολύ από αυτή που συναντά κανείς στην καρδιά του καλοκαιριού. Αυτήν, λοιπόν, την εικόνα αντίκρισα την περασμένη εβδομάδα, επισκεπτόμενος το νησί της Θάσου.

Διαβάστε περισσότερα...
 
«Απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» PDF Εκτύπωση E-mail
01.09.09

Αίσθηση και μοναδική έκπληξη προκάλεσε το δημοσίευμα της «Ελευθερίας» (με την υπογραφή της Αριάδνης Παπαφωτίου) που αφορούσε στο διορισμό του Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγου στη θέση του Προέδρου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών καθώς και στα ονόματα των υπολοίπων μελών του νέου Εφορευτικού Συμβουλίου.

Η επιλογή αυτή (εφόσον βέβαια ισχύσει) αντιστρατεύεται ευθέως τους όρους λειτουργίας ενός δημόσιου πολιτισμικού φορέα που έχει ως κύριο και ουσιαστικό ρόλο την απολύτως ελεύθερη προώθηση και διακίνηση του βιβλίου. Η σωστή λειτουργία αυτού του φορέα υπηρετείται αποκλειστικά και μόνον από ανθρώπους που «διακονούν» τα γράμματα και τις τέχνες, από ανθρώπους που αντιλαμβάνονται το βιβλίο (το κάθε βιβλίο) ως την «κιβωτό» της ανθρώπινης σκέψης.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Απόβαση στον Στρυμωνικό κόλπο PDF Εκτύπωση E-mail
27.07.09

Το σύνθημα δίνεται το μεσημέρι της Παρασκευής. Οι πρώτοι «ετοιμοπόλεμοι» Σερραίοι φορτώνουν το πολεμικό υλικό (προμήθειες δύο ημερών, αντηλιακά, πετσέτες, ψάθες, δολώματα, καλάμια…) και επιβιβάζονται με τον άμαχο πληθυσμό (γυναίκα, παιδιά και λοιπούς συγγενείς) σε ότι μέσο διαθέτουν με προορισμό τις ακτές του Στρυμωνικού κόλπου. Παρακάμπτοντας οποιοδήποτε εμπόδιο συναντήσουν (ζέστη, κίνηση, ανάγκες, ουρλιαχτά των παιδιών, γκρίνια της γυναίκας…) καταφέρουν να φθάσουν στην καθορισμένη ώρα, πιστοί στο καθήκον. Στον τόπο προορισμού, που συνήθως είναι το σπίτι που έφτιαξε ο πεθερός ή ο πατέρας, πολλές δεκαετίες πριν, αποβιβάζεται το έμψυχο και άψυχο υλικό, αντικαθίσταται πάραυτα η ενδυμασία της πόλης με τις στολές «παραλλαγής» (μαγιό και παρεό, αναλόγως) και γίνεται η πρώτη αναγνώριση του εδάφους. Οι γυναίκες ανιχνεύουν την κατάσταση στην κουζίνα, οι πατεράδες στον υποτιθέμενο κήπο, τα παιδιά στην υποτιθέμενη αυλή. Όλα αυτά μέσα σε φωνές και τσιρίδες ικανές να αναστατώσουν ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Η βασανιστική «επωδός» του «παρασκευοσαββατόκυριακου» PDF Εκτύπωση E-mail
07.07.09

Έχω τη συνήθεια εδώ και χρόνια και ιδίως τα απογεύματα και τα βραδινά του καλοκαιριού να συντονίζομαι στη ραδιοφωνική συχνότητα του δεύτερου προγράμματος της ΕΡΤ. Πρόκειται για μία, εν πολλοίς συνειδητή επιλογή που δείχνει να ανταποκρίνεται σε υψηλότερου επιπέδου μουσικές αναζητήσεις. Κάτι που θα επιβεβαίωνε και ικανός αριθμός συντοπιτών μου, που από ότι φαίνεται παρακολουθεί με επιμονή τη συγκεκριμένη συχνότητα. Θέλω λοιπόν να εστιάσω σ’ ένα από τα στοιχεία που μου κάνουν ιδιαιτέρως αρνητική εντύπωση και αφορά στην εμμονή των εκφωνητών του σταθμού αυτού (πιστεύω πως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και μ’ αυτούς των υπολοίπων σταθμών) στα παρασκευοσαββατοκύριακα του καλοκαιριού. Το άλλο που με ενοχλεί (και που δεν είναι του παρόντος) είναι οι (ευτυχώς λίγες πλην) κακόγουστες διαφημίσεις που σε πολλές περιπτώσεις ακυρώνουν τις πραγματικά αξιόλογες ραδιοφωνικές εκπομπές.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Εξετάσεις: ο εφιάλτης της εφηβείας PDF Εκτύπωση E-mail
19.05.09

Χρειάστηκε να περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να απαλλαγώ από τους εφιάλτες των μαθητικών εξετάσεων. Ανήκω στη «τυχερή» γενιά που «γαλουχήθηκε» με το άγχος της λευκής κόλλας. Εξετάσεις στην πέμπτη και στη έκτη δημοτικού, εξετάσεις για να μπούμε στο Γυμνάσιο. Εξετάσεις καθ’ όλη την τριετία φοίτησης στο Γυμνάσιο (που παρέπεμπε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης), ακόμη και εξετάσεις στη μέση της χρονιάς. Νέες εξετάσεις για να περάσουμε στο Λύκειο και από εκεί και πέρα η «χαρά» του εξεταστή και η απόλυτη θλίψη του ανήμπορου μαθητή.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 18 από 25
Designed by CompuLogic Hellas
CompuLogic Hellas and CompuLogic Hellas