Χρονογραφήματα


Μάνα ...γένσαμε...! PDF Εκτύπωση E-mail
16.11.11
Ο νεαρός πατέρας μιλώντας στο τηλέφωνο, με την χαρακτηριστική ντοπιολαλιά του, ανακοινώνει περιχαρής στην Μάνα του (με κεφαλαίο γράμμα η μάνα) την είδηση της γέννησης του παιδιού του.

Θυμήθηκα το περιστατικό αυτό, αμέσως μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, που ώθησε ικανό αριθμό συμπολιτών μας, να φωνάξουν και αυτοί με τη σειρά τους: «γένσαμε, γένσαμε…».

Από τη μία στιγμή στην άλλη γίναμε αυτόπτες μάρτυρες ενός επώδυνου τοκετού, που υπήρξε το αποτέλεσμα της «ανοίκειας» συνεύρεσης μεταξύ (πρωτίστως) των δύο κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Αυτών που αποφάσισαν να «αμαρτήσουν» για να σώσουν (όχι το παιδί τους, αλλά) την πολλαπλώς εκτεθειμένη «τιμή» της πατρίδας και ίσως και τη δική τους, που βαναυσότατα έχει τρωθεί εδώ και καιρό.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Ξεκούρδιστες μέρες - Μέρες του 2011 PDF Εκτύπωση E-mail
02.10.11

Μέρες ξεκούρδιστες, πνιγηρές, δουλικά υποταγμένες στους ανηλεείς ρυθμούς της καθημερινότητας. Νοτισμένες από τη βαρυθυμία του Φθινοπώρου γλιστρούν απρόθυμα στην αγκαλιά του χειμώνα.

Μέρες δύσκολες, χλωμές, δυσκίνητες, φέρνουν πάνω τους το χρώμα της σέπιας, σαν τις παλιές ξεθωριασμένες φωτογραφίες, που ξυπνούν γλυκόπικρες αναμνήσεις.

Μέρες σκεπασμένες από μπαλωμένες σημαίες που ανεμίζουν τριμμένα συνθήματα και πληγωμένα οράματα.

Μέρες φορτισμένες από φόβο και οργή, από θλίψη και ένταση. Από λαβωμένα συναισθήματα και ακρωτηριασμένες προσδοκίες.

 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Παρά θιν’ αλός - Πανηγύρι δεκαπενταύγουστου PDF Εκτύπωση E-mail
17.08.11
Παραθαλάσσιος οικισμός στο Στρυμωνικό κόλπο. Παραμονή δεκαπενταύγουστου. Φοβερή κίνηση παντού. Αυτοκίνητα, ποδήλατα, καρότσια πατίνια, ελίσσονται ανάμεσα σε εκατοντάδες ανθρώπους που διασχίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις τις βασικές (χωμάτινες) αρτηρίες του οικισμού. Λουόμενοι με μαγιό, πετσέτες, βάρκες και μπρατσάκια γυρίζουν και έρχονται από τη θάλασσα. Σημείο αναφοράς το κεντρικό μπακάλικο που γνωρίζει «πιένες».

Η καμπάνα χτυπάει τον εσπερινό. Οι «πάγκοι» με τις πραμάτειες του πανηγυριού έχουν από ώρα καταλάβει τα καίρια σημεία. Το σκηνικό εορταστικό. Από το μεγάφωνα της εκκλησίας ακούγεται σε ζωντανή αναμετάδοση η λειτουργία του εσπερινού.

Οι πλέον ηλικιωμένοι με ρούχα επίσημης εξόδου, κατηφορίζουν προς την εκκλησία. Αυτοκίνητα από όλες τις κατευθύνσεις σταθμεύουν σε όλα τα πιθανά και απίθανα σημεία του οικισμού, κατεβάζοντας γιαγιάδες, παππούδες και εγγόνια.

Ένα βουητό από γέλια, φωνές, τσιρίδες μικρών παιδιών, κορναρίσματα αυτοκινήτων, ύμνους στην Παναγιά, πραματευτάδες που διαλαλούν την πραμάτεια τους … γίνεται αισθητό σ’ όλον σχεδόν τον οικισμό.
Διαβάστε περισσότερα...
 
«Αγοράζουμε τα χρυσά σας δόντια ακόμα και με σφραγίσματα» PDF Εκτύπωση E-mail
14.07.11
Βόλτα στην πόλη. Βράδυ καθημερινής. Η ζέστη έχει χτυπήσει κόκκινο. Τα μαγαζιά εστίασης άδεια. Οι καφετέριες το ίδιο. Οι σκοτεινές βιτρίνες των κλειστών καταστημάτων, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, χάσκουν σαν μαύρες τρύπες. Οι κινήσεις των περισσοτέρων ράθυμες. Ψάχνουμε έναν χώρο που να διαθέτει υποτυπώδη δροσιά. Η συντροφιά περιλαμβάνει έξι μεσήλικες άνδρες. Καθόμαστε. Έρχονται τα ποτά. Εμείς και ο σερβιτόρος. Η μουσική παρότι δυνατή επιτρέπει την υποτυπώδη κουβέντα.

Οι αυξημένοι λογαριασμοί, οι υποχρεώσεις, τα νοίκια που δεν καταβάλλονται, η δουλειά που έχει γίνει βασανιστική. Η κρίση, οι συνέπειες, οι ευθύνες, η κυβερνητική πολιτική, το Μνημόνιο, η διαχείριση του χρέους, οι δηλώσεις των πολιτικών παραγόντων.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Ασκήσεις επί χάρτου…εν μέσω θέρους και εν μέσω κρίσης PDF Εκτύπωση E-mail
12.07.11
Με το θερμοκρασία στο κόκκινο και την ελληνική ειδησεογραφία να παραπέμπει ευθέως σε μεταμεσονύκτια προβολή θρίλερ, οποιαδήποτε προσπάθεια παράθεσης σκέψεων και δη συγκροτημένων πέφτει, δυστυχώς, στο απόλυτο κενό.

Μπροστά, λοιπόν, στο αδιέξοδο της λευκής σελίδας κατέβασα από το ράφι της βιβλιοθήκης μου, το τριμμένο τετράδιο με τις εκθέσεις ιδεών ενός δωδεκάχρονου αγοριού (το οποίο και φυλάσσω προσεκτικά) και άρχισα να το φυλλομετρώ, αναζητώντας το κείμενο εκείνο που πιθανώς θα μπορούσε να μου δώσει μία οποιαδήποτε έμπνευση.

Αυτό που με ευχαριστεί και συνάμα με εκπλήσσει στην ανάγνωση των σχολικών κειμένων αυτού του παιδιού, αλλά και πολλών άλλων παιδιών της ίδιας ηλικίας, είναι η ευρηματικότητα της σκέψης τους. Με μοναδική άνεση μπορούν με αφετηρία μια πρώτη κεντρική ιδέα να αναπτύξουν με άνεση το όποιο θέμα τους ζητηθεί, ντύνοντάς το με ψηφίδες της καθημερινότητάς τους. Καθημερινότητα που κυρίως αρθρώνεται από την πολύωρη επαφή με την τηλεοπτική εικόνα.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 25
Designed by CompuLogic Hellas
CompuLogic Hellas and CompuLogic Hellas