Ζωγράφοι δίνουν χρώμα στο απέραντο γκρίζο της Αθήνας - Στις Σέρρες, πότε; PDF Εκτύπωση E-mail
26.09.10
Στη βάση προγράμματος του υπ. Περιβάλλοντος για την αισθητική αναβάθμιση της πρωτεύουσας, διάφορες όψεις επιλεγμένων κτιρίων σε πυκνοδομημένες και υποβαθμισμένες περιοχής της Αθήνας θα «ντυθούν» με χρώματα και εικόνες.

Η επιλογή των εικόνων που θα καλύψουν τις επιλεγμένες όψεις των κτιρίων, θα γίνει από επιτροπή με γνώμονα τις πιο πρωτότυπες, ελκυστικές και έξυπνες δημιουργίες. Πρόκειται για «μία εναλλακτική μορφή πολιτιστικής έκφρασης που προβάλλει τις δημιουργίες καλλιτεχνών, μεταμορφώνει απαξιωμένες περιοχές και προκαλεί μεταφέροντας συχνά πολύμορφα μηνύματα», σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Εδώ, ίσως, πρέπει να πούμε πως αντίστοιχα προγράμματα έχουν πραγματοποιηθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία σε Ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα της πόλης των Τιράνων, που έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί κατόπιν πρωτοβουλίας του δημάρχου της.
Για να επανέλθουμε στο θέμα, αντίστοιχη πιλοτική δράση πρόκειται να εφαρμοστεί και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σίγουρα, το παραπάνω πρόγραμμα, δεν αποτελεί λύση για τον εξανθρωπισμό των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, ούτε βέβαια για την αντιμετώπιση των μεγάλων δυσλειτουργιών που χαρακτηρίζουν την αστική δόμηση. Όμως είναι αναμφισβήτητο πως συνιστά την καλύτερη και οικονομικότερη πρόταση για την αισθητική αναβάθμιση των πόλεων που πνίγονται από το απέραντο γκρι των πολυκατοικιών.

Εύλογα, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό για την εκπόνηση αντίστοιχων δράσεων σε μικρότερες πόλεις, όπως αυτή των Σερρών, που παρά τα διαφορετικά μεγέθη «κουβαλά», τουλάχιστον στο κέντρο της, όλες τις αδυναμίες των μεγαλουπόλεων.

Ερωτηθείς ο κ. Βάκαλος, πρόεδρος των Αρχικτεκτόνων Σερρών, από τοπική εφημερίδα, για το ίδιο θέμα απάντησε τα παρακάτω: «...οι Σέρρες μπορούν να φιλοξενήσουν τέτοιες ενέργειες, αρκεί να υπάρχουν και οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Τα σημαντικότερα εμπόδια που συναντούν αυτά τα προγράμματα είναι πρώτιστα τα οικονομικά, αλλά και αυτό της συγκατάθεσης, καθώς η πλειονότητα των κτηρίων που χρειάζονται εικαστική παρέμβαση είναι ιδιόκτητα και απαιτεί την συγκατάθεση ιδιοκτητών και ενοίκων…». Συνεχίζοντας υποστήριξε πως οικονομικοί πόροι μπορούν να εξασφαλιστούν είτε από αντίστοιχα προγράμματα της Κοινότητας, είτε από τη συνεργασία Δήμου και ενδιαφερομένων ιδιοκτητών (επιδοτούμενο πρόγραμμα ανακαίνισης). Δίνοντας τέλος τη γνώμη του για αυτές τις εικαστικές παρεμβάσεις λέει τα εξής : «…Η αισθητική παρέμβαση βοηθάει στην αναβάθμιση της ζωής μας. Είναι αποδεδειγμένο πως οι άνθρωποι που κατοικούν σε περιοχές με υψηλή καλαισθησία έχουν μεγαλύτερη διάθεση για ζωή, εργασία, κοινωνικές διαστροφές, ακόμα και αγορές».

Όντας απολύτως σύμφωνος με την παραπάνω άποψη θεωρώ πως ο προγραμματισμός τέτοιου είδους δράσεων πρέπει να περιληφθεί στην προεκλογική ατζέντα του συνόλου των παρατάξεων που διεκδικούν το δημαρχιακό θώκο. Εξάλλου αυτό που πρωτίστως απαιτείται για την υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών είναι η έκφραση της πολιτικής βούλησης. Τα υπόλοιπα, όσο δύσκολα και να είναι, ξεπερνιούνται.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
Designed by CompuLogic Hellas
CompuLogic Hellas and CompuLogic Hellas