Μελαγχολικό ταξίδι δημιουργικής ενδοσκόπησης
16.11.14

ΙΧΝΗ ΖΩΗΣ

Της Ελένης Πορτάλιου

(Μικρή Άρκτος, 2014)

Μελαγχολικό ταξίδι αυτογνωσίας, μοναδικής αφηγηματικής δύναμης και εξαιρετικής παραστατικότητας συνιστά η ποιητική συλλογή της Ελένης Πορτάλιου, που φέρει τον τίτλο «Ίχνη ζωής».

 «Με την πέτρα της ευθύνης δεμένη…βυθίζει τα χέρια της στον καιάδα του χρόνου και μετρά τη ζωή της» (Μάρκογλου). «Ζωή σαν υστερόγραφο σε μακρόσυρτη αφήγηση, που στο τέλος βρίσκει το νόημα της περιπλάνησης» (Πορτάλιου).

Μία ποιητική σύνθεση τεσσάρων επάλληλων ενοτήτων, κλιμακούμενης συναισθηματικής έντασης: Καταγωγή, αποχωρισμός. / Αισθηματική αγωγή / Στιγμιότυπα εσωτερικού χώρου / Στη σκιά της ιστορίας.

Ένα εσωτερικό ταξίδι μνήμης που διατρέχει, εν είδει απολογισμού, την ιστορία μιας ολόκληρης ζωής.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Θέλετε να ζήσετε το δικό σας camel trophy, ελάτε στην πόλη των Σερρών
28.07.13
Περαστικός επισκέπτης της πόλης μας (οι επισκέπτες μόνον περαστικοί είναι σ’ αυτή την πόλη) έχει αφήσει το αυτοκίνητό του με αλάρμ δίπλα σ’ ένα πεζοδρόμιο στο κέντρο και απευθύνεται σε καταστηματάρχη που γυροβολιάζει έξω από το κατάστημά του (καθώς περιμένει πελάτη από το πρωί) : «συγγνώμη, επειδή έχω χαθεί, μήπως ξέρετε να μου πείτε αν ο αμέσως επόμενος δρόμος ανεβαίνει προς την κεντρική πλατεία;

Ο καταστηματάρχης αφού ξύσει το κεφάλι του, του απαντά: «Τι να σας πω κύριε, κάποιες μέρες ανεβαίνει και κάποιες κατεβαίνει».

Σαφής και λιτή η απάντηση και κατά περίεργο τρόπο απολύτως αληθής. Η πόλη μας πρέπει να είναι η μοναδική παγκοσμίως που διαθέτει εβδομαδιαίο πρόγραμμα ρυθμίσεων στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Βιβλιοπαρουσίαση: «Σερραϊκές Οικογένειες 19ος αιώνας – 1913»
25.06.13
Τα ονόματα έχουν τη δική τους… μοναδική ιστορία

Ο κ. Νίκος Ταχινοζλής μου ενεχείρισε (περιποιώντας με ιδιαίτερη τιμή) το βιβλίο του με τον τίτλο «Σερραϊκές Οικογένειες, 10ος αιώνας – 1913». Γνωρίζοντας την πολύχρονη ενασχόληση του συγγραφέα με το συγκεκριμένο αντικείμενο μπορώ να πω, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό, πως η έκδοση αυτού του βιβλίου συνιστά, πραγματικά, έργο ζωής.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στον περιεκτικό πρόλογο του βιβλίου, μέσα από την ανάγνωση του οποίου αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της προσπάθειας που κατέβαλε ο συγγραφέας. Μιας προσπάθειας που διέθετε επιμονή και υπομονή, μεθοδικότητα και σοβαρότητα, συνέπεια και υπευθυνότητα, γνώση και κατάρτιση, μα πάνω από όλα πάθος και μεράκι.
Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 4 από 165
Designed by CompuLogic Hellas
CompuLogic Hellas and CompuLogic Hellas